Свет
26. February 2020 - 14:08

Швајцарија ги затвори војниците во касарните од кантонот Тесин од страв од коронавирусот

Ширењето на коронавирусот во Европа многу влади наведе на преземање необични заштитни мерки, каква што е и онаа од Швајцарија, каде првите луѓе на  воената команда во кантонот Тесин, што се граничи со Италија, на војската и наредија да не ги напушта касарните.

Военото раководство наредило забрана за излегување од касарната за сите припадници на војската во тој дел на земјата.

Со тоа се сака да се спречи војниците да се движат меѓу населението и на тој начин да се заразат со коронависурот.

Од оваа мерка на военото раководство, освен касарните, погодени се и воените училишта во Аирола, Монте Центри и Исоне.