Здравје
9. July 2015 - 20:45

Што ќе се случи доколку престанете да јадете леб?

 

Како што е познато лебот содржи јаглехидрати кои не се поволни за вашата линија, па еве што се случува со вашето тело кога ќе престанете да конзумирате леб:

1. Ќе загубите неколку килограми

Недостатокот на леб во исхраната води до исфрлување на водата и намалување на подуеноста. Телото складира јагнехидрати во облик на гликогени, млечни киселини кои собираат вода и тоа многу повеќе од својата тежина.

2. Нема повеќе да бидете постојано гладни

Преработениот јаглехидрат во вашиот организам предизвикува нагло пораст на шеќерот во крвта, кој потоа многу брзо паѓа. Овие промени праќаат до мозокот нејасни сигнали, со кои се зголемува чуството на глад и жед за храна, па поради тоа се дебелееме. Секако не значи дека лебот треба целосно да се исфрли.

3. Ќе имате повеќе енергија, а варањето на храната ќе ви се подобри.