Македонија
26. October 2020 - 12:33

Шахпаска: Состојбата во градинките засега е под контрола

Засега не се размислува за затворање на градинките, бидејќи состојбата со вирусот е под контрола, вели министерката за труд и социјална политика Јагода Шехпаска. Министерката додаде и дека од отворањето на градинките на 9-ти септември до сега со вирусот се заразиле 26 деца и 83 вработени, а во последната недела се регистрирани уште 9 деца и 40 вработени. Во моментов во изолација се 482 деца и 77 возрасни лица.
 
Сите се во добра здравствена состојба,освен едно дете и една воспитувачка кои се хоспитализирани.
 
Капацитетот во градинките изнесува 20.718, а посетуваат 10.700 деца.
 
 
Елена Милошевска