Бизнис
31. July 2015 - 13:41

Се интензивира изградбата на националниот гасовод

Првиот километар од националниот гасовод е завршен. Работите течат со утврдената динамика, велат надлежните на економски.мк.

Главната траса од гасоводот Клечовце – Штип почна да се гради во март. Долга е 61 км и чини 75 милиони долари. Парите се обебедени – 60 милиони долари се поранмнување на клириншкиот долг со Русија и 15 милиони долари од буџетот. Траса ја гради руската компанијата Стројтранс гас и ќе биде готова до јуни наредната година.

Стартот на изградбата на гасоводот е плод на долгогодишна и макотрпна работа. Прво низ преговори со руската страна да се утврди клириншкиот долг. Договорот за порамнување беше потпишан во 2010 година. Потоа уште речиси пет години трае преговорите за сите останати деталите за изгрдбата на гасоводот.

Гасификацијата е едно од предизборните ветувањата на Владата дека гас ќе биде доведен до скеој дом. Мрежата ќе се шири на тој начин што постоечкиот гасовод Крива Паланка Скопје ќе се приклучи на новиот кај Клеовце. Од Скопје ќе с егради мрежа кон Тетово, Гостивар Кичево, стуга до границата со Албанија. Од Штип гасоводот ќе се шири преку Кавадарци Прилеп Битола и Охрид од запад и преку Радовиш до Гевгелија и грчката граница и Струмица, Ново село до бугарската граница од исток.

Вкупната инвестиција во гасоводната мрежа изнесеува 150 милиони евра. За гасификација на скопскиот, источниот и западниот регион ќе биде изгрдена мрежа од 650 километри.