Македонија
27. September 2023 - 12:07

СДСМ: Со намалените цени го унапредуваме стандардот на граѓаните

Со намалување на цените на стотици производи и со постојаното покачување на платите и пензиите, СДСМ презема конкретни мерки за заштита и унапредување на стандардот на граѓаните.

Минималната плата е покачена од 8.900 денари во 2016 година на 20.175 денари, просечната плата сега е над 36.000 денари, а пензионерите од наредниот месец ги очекува зголемување на пензиите за нови 6 отсто.

Од 2017 година наваму една минимална плата и една просечна плата ја надминуваат вредноста на потрошувачката кошничка.

На пример во 2022 година, 36.000 денари просечна плата + 20.175 денари минимална плата се поголем приход од 50.000 денари.

Тоа никогаш се нема случено пред 2016 година, за време на владеењето на ДПМНЕ.

Центар за комуникации со јавноста -  СДСМ