Македонија
28. October 2020 - 12:00

СДСМ со амандмани бара задолжително носење маски

Собраниската комисија за здравство ја почна расправата по измените на Законот за заштита на населението од заразни болести во кои треба да се вметнат мерки за заштита од Ковид пандемијата. 

Освен владините предлози за поголеми надлежности на инспекциските служби кој ќе можат да затворат уостителски објект доколку не ги почитува здравствените протоколи амандмани со мерки поднесоа и пратениците на СДСМ како и пратениците на Алијанса и Алтернатива. СДСМ има пет амандмани во кои се предвидува носењена лична заштита на лицето на јавни места и површини од отвор и затворен тип, потоа задолжителна самоизолација при тестирање за корона вирус, забрана за групирање во домови и забрана за групирање на јавен простор.  

Според опозицијата овие мерки се задоцнети и власта две недели тактизирала со нив. 

За министерот за здравство Венко Филипче пак амандманската расправа е можност да се дискутира за најсоодветните мерки потребни да се спречи ширењето на корона вирусот.  

 

 

Катерина Нешкова