Македонија
23. May 2020 - 10:42

СДСМ: Мицкоски призна дека вршел притисок во МВР за истрага против него

Христијан Мицкоски праќал пораки и се јавувал по телефон кај вработени во Министерството за внатрешни работи за да врши притисок за истрагата за неговата посета на фитнес центар во време кога нивното работење е забрането. 

Тоа, Мицкоски не само што го призна туку и јавно се пофали дека го сторил тоа и ќе го сторел и повторно ако требало. 

Според истото признание на Мицкоски, притисокот е извршен со помош на Наќе Отсјај, што отвора други основи за одговорност. Тоа е класично дејствување по режимската матрица на ВМРО-ДПМНЕ од кој Мицкоски не е мрднат ниту милиметар.

По кој закон, со какви овластувања пропаднатиот спортист и политичар Мицкоски се јавувал кај службени лица за да интервенира за истрага во која токму тој е предмет?

Секому му е јасно дека кој било граѓанин, па дури и претпоставено лице, а најмалку претседател на политичка партија, забрането е да му се јавува на службено лице кое врши истрага и да се интересира за неговиот случај.

Техничкиот министер Наќе Отсјај наместо да му го посочи тоа на Мицкоски, постапил сосема спротивно па дури му обезбедил и телефонски број од службеното лица со што му помогнал на Мицкоски во вршењето притисоци.

Ова е сериозно кривично дело и затоа јавноста очекува Обвинителството по допрен глас да отвори истрага за ваквото незрело, несериозно, но пред се незаконско дејствување на Мицкоски и Чулев.

Истовремено, јавноста очекува епилог и од истрагата за посетата на Мицкоски на теретаната и истата да ги даде одговорите на сите досега поставени прашања.