Свет
6. September 2019 - 9:21

Руски активист осуден на четири години затвор

Суд во Москва осуди на четири години затвор член на Окружна изборна комисија поради кршење на закон за улични протести.
 
Обвинителството барало Константин Котов да биде осуден на четири и пол години, додека одбрана барала тужбата да биде отфрлена.
 
Максималната казна за делата за кои се товари е пет години.
 
Котов претходно три пати бил парично казнет поради учество во неодобрени протести во Москва на 2 март, 13 мај и 12 јуни.