Свет
29. January 2016 - 17:32

Русеф: Бразил ја губи битката против вирусот зика

Бразил ја губи битката против ширењето на вирусот зика, изјави претседателката на Бразил Дилма Русеф и повика на искоренување на комарците во земјата. 

- Немаме повеќе вакцини за зика. Единствено што можеме да правиме е да се бориме против комарците, изјави Русеф за новинарите за време на посетата на командниот центар за борба против вирусот Зика, и упати повик кон Бразилците да ја отстранат застоената вода во барите и отворените резервоари каде се леглата на инсектите, пренесува Танјуг. 

Се смета дека вирусот зика е одоворен за значителниот раст на бројот на случаи на родени деца со тешки оштетувања на мозокот во Бразил. 

Светската здравствена организација (СЗО) процени дека во наредните година дена во Северна и во Јужна Америка со вирусот зика би можело да се заразат три до четири милиони луѓе, како и дека болеста би можела да се прошири во Кина. 

Претставникот на оделението на СЗО за спречување на епидемиите во Северна и Јужна Америка, Силван Алдигјери објасни дека проценката се заснова на претходниот број на заразени од денга треската, која, исто така ја пренесуваат комарците.