Македонија
31. March 2020 - 12:15

РКЕ: И натаму граѓаните нема да се исклучуваат поради неплатени сметки

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на РСМ  ја известува јавноста дека останува во сила препораката што пред две недели ја упативме до компаниите кои што се вршители на енергетски дејности, како и до јавните претпријатија што се даватели на водни услуги  поради состојбата со пандемијата Ковид-19 да се воздржат од исклучување на граѓаните од соодветните системи за снабдување со електрична енергија,  топлинска енергија и вода поради неплатени сметки додека трае вонредната состојба.

„Практично со ова известување сакам да им соопштам на граѓаните да бидат сигурни дека нема да има исклучување од струја, парно и вода додека вонредната состојба е на сила. Во исто време сакам да изразам благодарност до компаниите и јавните претпријатија чие работење е под надлежност на РКЕ кои веднаш позитивно одговорија на препораката и во овој периодот покажуваат солидарност и општествена одговорност кон потрошувачите.“ изјави Марко Бислимоски, претседател на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги.

Во исто време известуваме дека Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги е во разговори со компаниите да се изнајде најдобар модел за плаќање на сметките за режиски трошоци за март, април и мај  се со цел да не им бидат на товар на потрошувачите. По постигнување на договор за конечниот модел ќе биде информирана јавноста.

Мирјана Јовеска