Спорт плус
21. August 2016 - 12:35

Рио 2016: Фарах ги одбрани златните медали од Лондон

На програмата на Олимписките игри во Рио ноќеска беа финалните борби во седум атлетски дисциплини.
 
Постигнати резултати: Скок во височина во женска конкуренција:златен медал Рут Беитиа (Шпанија), сребрен медал Мирела Демирева (Бугарија), бронзен медал Бланка Влашиќ (Хрватска).
 
Фрлање копје во машка конкуренција:златен медал Томас Ролер (Германија),сребрен медал Јулиус Јего (Кенија),бронзен медал Кешорн Волкот (Тринидад и Тобаго).
 
 
Трка на 1.500 во машка конкуренција: златен медал Метју Сентровиц (САД),сребрен медал Тауфик Махлуфи (Алжир), бронзен медал Николас Вилис (Нов Зеланд).
 
Трка на 800 метри за жени: златен медал Кастер Семенја (Јужноафриканска Република),сребрен медал Франсин Нијонсаба (Бурунди),бронзен медал Маргарет Ниаирера Вамбуи (Кенија).
 
Трка на 5.000 метри мажи: златен медал Мохамед Фарах (Велика Британија),сребрен медал Пол Кипкемои Челимо (САД), бронзен медал Хагос Гебрхивет (Етиопија).
 
Штафетна трка 4x400 метри за жени: златен медал САД,
сребрен медал Јамајка, бронзен медал Велика Британија.
 
Штафетна трка 4x400 метри за мажи: златен медал САД,
сребрен медал Јамајка, бронзен медал Бахами.