Свет
31. March 2023 - 8:28

Путин потпиша декрет за рутинска пролетна регрутација

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет за воспоставување рутинска пролетна регрутација и повикување на 147.000 граѓани на задолжителна воена служба, јавија руските медиуми.

Во декретот се наведува дека регрутирањето треба да се изврши од 1 април до 15 јули 2023 година за руски државјани на возраст од 18 до 27 години кои не се во резервниот состав и подлежат на регрутација за воена служба.

Со декретот се пропишува и отпуштање од воена служба на војниците на кои воениот рок им истекол.

Во есента 2022 година на служење воен рок биле повикани 120.000 лица, а минатата пролет 134.500.

Сите мажи во Русија треба да поминат една година воена служба на возраст од 18 до 27 години, или еквивалентна обука додека студираат.

Во просек, во последните години, околу 130.000 луѓе се поканети во секоја од пролетните и есенските кампањи.