Балкан
25. January 2017 - 17:38

Протест на мигрантите во Белград

Неколку стотина мигранти денеска протестираа во Белград барајќи Европа да ги отвори границите. Протестот се одржа пред стар магацин во центарот на Белград, кој е привремено засилниште на стотици мажи и момчиња првенствено од Авганистан и од Пакистан.

- Сакаме границите да бидат отворени бидејќи 90 проценти од луѓето тука се болни, изјави Авганистанецот, Ахмед Османи.

Демонстрантите носеа плакати „Слобода на движење“ и „Ве молам отворете ги границите“.

Околу 7.000 мигранти се сместени во бегалските центри во Србија или спијат во импровизирани кампови во парковите и покрај ниските температури.