Интернет
20. December 2019 - 8:24

Протекоа личните податоци на повеќе од 267 милиони корисници на Фејсбук

Личните податоци на над 267 милиони корисници на социјалната мрежа Фејсбук се слободно достапни на Интернет, предупреди британската компанија „Компаритек.

Според неа, пристап до базата на лични податоци – имиња, телефонски броеви и други информации може да добие секој корисник на Интернет без лозинка и регистрација.

Поголем дел од податоците се на корисниците на Фејсбук во САД.

Базата на податоци е креирана од хакери во Виетнам, утврди компанијата што работеше на случајот заедно со независниот експерт Боб Дајаченко. Таа била поставена на Интернет на 4 декември, а откриена на 14 декември од страна на Дајаченко, кој ги предупреди провајдерите за да ја блокираат.

На 19 декември, контролата покажа дека базата веќе не е достапна. Сепак, сè уште не е познато колку од личните податоци се нашле во рацете на хакерите.