Македонија
31. October 2016 - 9:59

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

Во рамки на Фестивалот на европската книжевност „Букстар“ (BookStar) вечер во „Јавна соба“ ќе биде промовиран романот „Убиството во хотел Босфор“ на турско-германската писателка Есмахан Ајкол, која ќе гостува на промоцијата.

На македонски романот го објави организаторот на фестивалот - „Антолог“, во превод на Тулај Сејфула, со поддршка на програмата „ТЕДА“ на Министерството за култура и туризам на Турција.

„Убиството во хотел Босфор“ е првиот од серијата крими-трилери со ликот на Кати Хиршел, објавен во 2001, а по него и „Бакшиш“, „Сомнителна смрт“ и „Танго Истанбул“. 

Романот е најчитан наслов во книжевниот центар „Антолог“ за 2016 година и авторката Ајкол ќе ја добие наградата  „Букстар“ за најчитана книга помеѓу две изданија на Фестивалот на европската книжевеност.

Бестселерот на Есмахан Ајкол (1970) ќе го промовира писателот Владимир Мартиновски.