Македонија
13. March 2017 - 20:25

Продолжен викенд - Понеделник неработен ден

 
Согласно со Законот за празниците на Република Македонија во 2017 година, неработни денови се: За сите граѓани на РМ:
 
• 17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 
• 01 мај (понеделник), Ден на трудот,
 
• 24 мај (среда) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 
• 25 јуни (недела), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 26 јуни (понеделник) е неработен ден
 
• 02 август (среда), Ден на Републиката
 
• 8 септември (петок), Ден на независноста
 
• 11 октомври (среда), Ден на народното востание,
 
• 23 октомври (понеделник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 
• 8 декември (петок), “Св. Климент Охридски” За граѓаните од православна вероисповед
 
• 06 јануари (петок), Бадник, ден пред Божик
 
• 19 јануари (четврток), Богојавление (Водици)
 
• 14 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
 
• 02 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
 
• 28 август (понеделник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) За граѓаните од католичка вероисповед
 
• 17 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
 
• 01 ноември (среда), Празникот на сите светци
 
• 25 декември (понеделник), првиот ден на Божик За граѓаните од муслиманска вероисповед
 
• 01 септември (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
 
• 22 ноември (среда), Ден на Албанската азбука За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
 
• 27 јануари (петок), Свети Сава За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ
 
• 08 април (сабота), Меѓународен ден на Ромите За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
 
• 23 мај (вторник), Национален ден на Власите За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
 
• 30 септември (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
 
• 28 септември (четврток), Меѓународен ден на Бошњаците За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
 
• 21 декември (четврток), Ден на настава на турски јазик