Живот
6. October 2017 - 9:38

Природна убавина: Петте најубави водопади кои постојат во светот

Од едниот крај на светот, па  до другиот, низ Земјината планета постојат места кои воодушевуваат со својот изглед и оставаат без здив. Таквите места се најчесто локации на кои копното и водата се среќаваат, недопрени од човековата рака.

Токму такви се и петте најубави водопади во светот, кои Ви даваат обврска барем еднаш да ги посетите нивните убавини.
 
Селјаландсфос, Исланд
 
Овој водопад се наоѓа на југот на Исланд и сите оние кои го посетуваат овој дел од Земјата, никогаш не ја пропуштаат шансата да го посетат и него и да погледнат како изгледа од подножјето. Впечатоците се исти, бидејќи овој предел со совршена природа изгледа магично.
 
Викторини водопади, Замбија и Зимбабве
 
Најголемите водопади, сместени на реката Замбези се дефинитивно сонот на секој турист. Овие водопади се под заштита на УНЕСКО, а тие можат да се посетат и видат од разни мостови, но и хотели и кампови кои се наоѓаат во нивна близина.
 
Нијагарини водопади, Њујорк
 
Ниедна листа на водопади не проаѓа без Нијагарините водопади, кои покрај Викторините се секако едни од најпознатите и најсовршени природни убавини.
 
Јосемити, Калифорнија
 
Сместен во Националниот парк, ова е дефинитивно водопад кој вреди да се посети, без разлика на долгото патување. Често се наведува дека ова е место кое го посетуваат амбициозни туристи, па доколку сте едни од нив, ова е дефинитивно нешто кое морате да го „освоите“.
 
Игуазу, Бразил
 
Сместени помеѓу Аргентина и Бразил, овие водопади кои припаѓаат на Антарктикот имаат дури 270 падови кои воодушевуваат со својот изглед. Од силата на падовите се создаваат облаци над водата, но тие воопшто не сметаат во откривањето и гледањето на оваа природна убавина.