Македонија
5. April 2019 - 16:28

Премиерот Заев оптимист за договор за СЈО и за датум за преговори со ЕУ

ВМРО-ДПМНЕ и Министерството за правда ги пеглаат и последните разлики за Законот за СЈО. Премиерот Заев е оптимист дека законското решение ќе биде донесено многу скоро, но вели нема намера да поднесе оставка дури и ако преговорите пропаднат и Македонија не добие датум за преговори со Еврипската унија.

Периодот пред изборите според премиерот Заев е идеален за усвојување на законот за СЈО, за да биде нотиран во извештајот на Свропската комисија за напредокот на земјава и да се отстапани и последната пречка за отпочнување на пристапните преговори.

Според пораки кои секојдневно пристугнуваат од Брисел, дали Макеоднија во јуни ќе го добие долгоочекуваниот датум, покрај од законот за СЈО, ќе забиси и од реформсите во многу други сектори.

Сличен е ставот и на данскиот премиер Расмусен. По денешната средба со Ципрас во Атина, Расмусен порача дека во јуни или најдоцна до почетокот на есента, унијата ќе треба да ја нјде начин да обезбеди европски аспекти за земји како Македонија, особено по потпишувањето на преспанскиот договор.

Деспина Тодоровска Сител Тв