Свет
18. February 2017 - 10:09

ОН: Потребна е итна хуманитарна помош за еден милион деца во Источна Украина

Еден милион деца од источниот дел на Украина имаат потреба од итна хуманитарна помош, предупредува УНИЦЕФ, додавајќи дека за една година нивниот број двојно се зголемил.

Агенцијата на ОН наведува дека поради конфликтот во Украина 1,7 милиони лица ги напуштиле своите домови, а илјадници деца живеат во области кои се мета на гранатирања, додека една петтина од училиштата во источниот дел на земјата се оштетени или уништени.

ОН соопшти дека 3,8 милиони Украинци имаат потреба од помош поради конфликтот. Според планот на светската организација за оваа година, на Украина и се потребни 214 милиони долари за помош, а од таа сума досега се собрани само околу три милиони.