Бизнис
13. јуни 2016 - 8:53

Последици во работењето на „МЖ Транспорт“ од штрајкот на солунското пристаниште

„Македонски железници - Транспорт“ денеска ќе информира за последиците што ги трпи железничкиот сообраќај од блокадите на македонско - грчката граница и од штрајкот на работниците во пристаништето во Солун.

Блокадата на пругата Солун - Скопје кај кампот за бегалци кај Идомени и штрајкот на вработените во пристаништето во Солун го отежнаа функционирањето на „Македонски железници - Транспорт“. Вагони од МЖ Транспорт се заглавени на солунското пристаниште, а надлежните од „МЖ Транспорт“ информираат дека контактираат со грчките колеги барајќи начин како да се реши проблемот.  

Вработените на пристаништата Солун, Пиреја и во железницата штрајкуваат поради договорот на грчката Влада со европските кредитори да се приватизираат.