Интернет
18. January 2017 - 15:10

Порно филмови тајно сокриени на YouTube: Пиратите го надмудрија Google со многу едноставна финта

Благодарение на една едноставна финта, пиратите им овозможија на луѓето да ја заобиколат контролата на сексуалната содржина и бесплатно да ја користат популарната мрежа за видео хостинг.
 
YouTube има строги правила за забрана на сексуална содржина и пиратски видеа, што значи дека таквите снимки не би смееле да бидат достапни за корисниците. Сепак, пиратите пронајдоа начин за заобиколување на тие ограничувања, што значи дека започнаа да ги користат хостинг услугите на Google без симнување на спорните снимки, пренесува Independent.
 
Вообичаено, YouTube има низа на контроли со кои што се спречува објавување на таквите содржини. Првиот меѓу нив е таканаречениот Content-ID софтвер кој што го скенира видеото и го споредува со другите снимки за да се утврди дали содржината е заштитена со авторски права. Освен тоа, се користат и пријави на корисниците и администраторите за злоупотреба за поефикасна идентификација на „проблематичните содржини“.
 
Но, пиратите пронајдоа начин за да го заобиколат тој чекор: Го аплоадираат видеото, но не го објавуваат јавно, што значи дека со тоа можат да го добијат кодот кој можат да го вградат на своите интернет страници.
 
Тоа всушност значи дека тоа видео на корисниците ќе им го испорача Google, но нема да може да се види на YouTube, ниту ќе биде воочено од администраторите или системот за проверка на содржина.
 
Со оглед на тоа што видеото може да биде вградено на интернет страниците, пиратите можат да го користат за зголемување на своите приходи од огласувањето, а притоа сета содржина да биде сместена на серверите на Google. Мора да се нагласи дека видео хостингот на Google освен тоа што е најстабилен – целосно е бесплатен.
 
Оваа финта не се користи само за порнографските видеа, туку и за цела низа на останати пиратски содржини кои што нормално не се дозволува да бидат објавени на YouTube.
 
Иако YouTube ја брише таквата содржина веднаш откако ќе биде воочена, а обично тоа го пријавуваат сопствениците на тие снимки, сепак поради тоа што видеата се сокриени, обично поминува долго време додека бидат отстранети.