Живот
14. November 2019 - 15:31

Погледнете како пингвините ги запросуваат женките

Откако ќе пронајдат женка со која би го провеле својот живот, мажјаците од одреден вид пингвини лутаат низ целата плажа, барајќи совршен камен кој во нивниот свет е нешто како веренички прстен кај луѓето.

Кога ќе го пронајде, мажјакот го подигнува и го носи до својата избраничка, за потоа да го спушти пред нејзините нозе. Доколку женката го подигне каменот, мажјакот тоа го сфаќа како согласност, а доколку не го подигне, мажјакот е одбиен.

Најпознатиот вид кој на ваков начин стапува во моногамна врска е аделискиот пингвин (еден француски истражувач им го дал името во 1830 година, по својата сопруга Адели).

Зошто баш камен?

Она што нѝ делува како неважен дел од плажите, за пингвините е многу драгоцен. Аделиските пингвини користат камчиња за правење гнезда, односно ги распоредуваат околу дупките во земјата. Некогаш, женките крадат камчиња од другите гнезда.