Живот
28. September 2015 - 12:45

Погледнете како изгледаше „крвавата“ Супермесечина

Човештвото преживеа уште една најавена апокалипса. Имено, синоќа се случија два исклучително ретки феномени, Супермесечина и крвава месечина. Како и обично, некои тврдеа дека дошол крајот на светот, во некои земји дојде до хистерија, но како и во претходните случаи на „апокалипси“ ништо значајно не се случи.

Месечината беше најсветла оваа година. Таа се најде на точка најблиску до Земјата и затоа изгледаше и до 14 отсто поголема од нормално. 

Истовремено визуелно се зголеми нејзиниот сјај, а потоа следеше целосно помрачување. Само еден час по најсветлиот момент, сенката Земјата целосно ја покри, а таа како резултат на специфично прекршување на сончевата свелина стана црвена. Ова воедно е четврта, последна во низата месечеви затемнувања започнати во април 2014 година, познати како „крвава месечина“.