Македонија
11. January 2019 - 18:17

Почна собраниската седница за финалната фаза од уставните измени

Собранието попладнево по неколку одложувања изминатите денови ја почна седницата на чиј дневен ред се уставните измени, кои произлегуваат од Договорот од Преспа во третата и финална фаза, откако претходно договор беше постигнат околу барањата на Беса на Биљал Касами.

Премиерот Зоран Заев и Беса на Касами неколку дена преговараа околу барањата на партијата, која има двајца пратеници во Парламентот, кои се однесуваа на начинот на кој ќе се дефинира државјанството и за заштитата на дијаспората.

СДСМ, како што претходно на прес-конференција изјави портпаролот на партијата, Костадин Костадинов, ги вложуваат сите напори за да обезбедат двотретинско мнозинство за последната фаза од устаните измени и се оптимисти дека до чинот на гласањето тоа ќе биде обезбедено.

Седницата почна во средата кога премиерот Зоран Заев имаше експозе за уставните измени, по што претседателот на Собранието ја прекина и неколку пати ја презакажуваше изминативе денови.

На дневен ред на оваа седница се предлог-амандманите XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на Уставот на Република Македонија, како и предлог-уставниот закон за прогласување на амандманите.

Секој амандман се утврдува со обично мнозинство, потоа се отвора општиот претрес, па претресот по текстови и секој амандман поединечно се гласа со двотретинско мнозинство. Потоа се гласа за сите амандмани заедно со двотретинско мнозинство и на крајот се отвора уставниот закон, за чие усвојување исто така е потребно двотретинско мнозинство.

Овие амандмани ќе бидат составен дел на Уставот на Република Македонија и ќе влезат во сила со влегување во сила на Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните и ратификацијата на Протоколот за пристапување во НАТО од Првата страна на Конечната спогодба.

Расправата почна без пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, кои и претходно најавија дека нема да учествуваат во последната фаза од уставните измени, а во седиштето на партијата состанок има Извршниот комитет на кој се расправа за уставните измени и за натамошното делување на партијата. Генералниот секретар на партијата Игор Јанушев пред состанокот изјави дека е повикана целата пратеничка група. Прашан дали е можно ВМРО-ДПМНЕ да ја напушти работата во Собранието, Јанушев рече дека ќе биде преиспитано нивното идно дејствување во институциите.