Македонија
12. July 2019 - 11:17

Почна чистењето на депонијата во Богданци

Општина Богданци и Јавното комунално претпријатие „Комунална чистота“ со асистенција на изведувачот „Вики Компани“ од Гевгелија почнаа со чистењето на депонијата, лоцирана во подножјето на ветерните електрани на потегот меѓу Богданци и Ѓавото.

Во рамки на преземените активности, со употреба на булдожер и багер, до сега е расчитена површина од еден хектар со кабаст, градежен и мешан комунален отпад.

– Активностите опфаќаат расчитување, порамнување и одржување на депонијата со површина од 5,6 хектари, нејзино оградување со бетонски столбови и мрежа како и правење на тампон зона од 20 метри околу неа како превенција од запалување. Целиот отпад од депонијата ќе биде затрупан во специјален ров со површина од околу 32.000 метри квадратни, потврдија од Општина Богданци.

Чистењето на депонијата Општина Богданци ќе ја чини повеќе од два милиони денари.