Живот
11. November 2015 - 12:11

Почина „џинот од Тајланд“

Неофицијално највисокиот човек на планетата, Тајланѓанецот Порнчаи Саосри, почина во својот дом во Бан Такаео, на 26 години. 

Саосри неофицијално е највисокиот човек во светот,  а минатиот месец на мерењето биле забележани 269 сантиметри. Три години порано, тајландските локални власти го измериле заради обнова на личната карта, а тогаш биле забележани 257 сантиметри.

Тој страдаше од голем број болести поврзани со неговиот раст. Неодамна помина осум дена во болницата, па потоа беше пуштен дома, каде за него се грижеа таткото, мајката и неговиот внук, во село, во областа Прасат.