Македонија
18. September 2019 - 12:13

Пендаровски се сретна со Карл-Хајнц Ламберц

Реафирмирање на очекувањето дека Европскиот совет во октомври ќе одреди датум за почеток на пристапните преговори за членство на Северна Македонија во Европската унија изрази денеска претседателот Стево Пендаровски на средбата со претседател на Европскиот комитет на регионите, Карл-Хајнц Ламберц.

Пендаровски напомена дека тоа ќе биде поттик за натамошно интензивирање на реформскиот процес, а во функција на севкупниот напредок на државата.

Претседателот изрази задоволство за посетата, која е поддршка на аспирациите на државата за членство во Европската унија.

Двајцата соговорници ја истакнаа важноста на процесот на децентрализација и на соработката на локално ниво меѓу градовите и регионите, како важен предуслов за адресирање на предизвиците со кои се соочуваат граѓаните, меѓу кои климатските промени, енергетската ефикасност, животната средина и безбедноста.

Претседателот Пендаровски оцени дека посетата на претседателот на Европскиот комитет на регионите на Северна Македонија претставува можност за натамошна соработка и пренесување на искуства, а во функција на подготовка на единиците на локалната самоуправа во Северна Македонија за идното членство на државата во ЕУ.