Македонија
27. January 2023 - 20:56

Пендаровски: Нема да им биде дозволен влез на 4 февруари на лицата со лоши намери кон нас

Мојата препорака до нашите партнери беше дека треба да сугерираат ни во Софија да не се помага, односно да не се поттикнуваат организирани транспорти до нашата граница за 4 февруари. Ве уверувам, постојат претходни сознанија за многу лица со лоши намери кон нас, и на нив нема да им биде дозволен влезот во државата, истакна претседателот Стево Пендаровски во интервју за „Телма“.

Според претседателот, добро ќе е и Бугарија како наш сосед, да не поттикнува организирање на вакви конвои.

Претседателот сепак останува на ставот дека 4 февруари ќе помине во атмосфера каква што доликува, во црквата „Св. Спас“ и во околината, и дека ќе го чествуваме тој ден како што доликува на една цивилизирана демократска држава.

-Убеден сум дека надлежните органи ќе преземат се што е во нивна моќ да го поминеме 4 февруари на начин на кој ќе уште еднаш ќе бидеме претставени како држава која толерира различности, но не толерира навреди врз сопсѕтвениоот народ, додава Пендаровски.