Македонија
26. May 2018 - 15:10

Патот Приштина-Скопје ќе биде пуштен во сообраќај за пет дена

Најдоцна за пет дена, односно пред 1 јуни, ќе биде пуштен во сообраќај патот Приштина-Скопје, на потегот Качаник-Генерал Јанковиќ, а набргу потоа ќе биде отворана уште една делница на автопатот „Арбен Џафери“, која ќе ја поврзува Приштина со граничниот премин Блаце на границата со Македонија, јави дописникот на МИА од Приштина.

Косовскиот заменик-министер за инфраструктура Реџеп Кадриу, во интервју за телевизијата КТВ, изјави дека на реконструкцијата на магистралниот пат Качаник-Генерал Јанковиќ се работи интензивно во две смени, додека многу бргу се очекува и пуштање во сообраќај на делницата Урошевац-Качаник од автопатот „Арбен Џафери“.

- Во јуни ќе го отвориме автопатот до Качаник, но не можам да ви кажам да ли тоа ќе биде на 1 јуни,, бидејќи датумот треба да го одредиме заедно со премиерот (Рамуш) Харадинај, изјави Кадриу.

Тој додаде дека работите на изградбата на автопатот до границата со Македонија ќе завршат пред крајот на годинава.

Магистралниот пат меѓу Качаник и Генерал Јанковиќ беше затворен на 8 мај, со цел да се расчистат местата на кои често има одрони.