Живот
13. March 2016 - 14:49

Пат во Франција два пати дневно исчезнува, па повторно се појавува

Пат во Франција кој поврзува две места е специфичен по тоа што два пати во текот на денот исчезнува под вода.

По овој пат може да се возите само пред тој да биде потопен на неколку часа.

potopen-pat

Пасаж ди Гуае за прв пат се појавил во 1701 година, а околу 1840 почнал да се користи за транспорт и превоз меѓу копното и островот Ноармутијер.

Денес е долг 4,15 километри, а бидејќи е опасен од двете страни на патот се наоѓаат специјални панели кои на патниците им покажуват дали е прооден или не.