Живот
31. August 2017 - 19:23

Овој вид мравки има една неверојатна особина - додека да трепнете 700 пати го сториле ова

Во прашумите на Источна Малезија има посебен вид мравки кои ја мрдаат својата вилица 700 пати додека човек да трепне.

Тие се вооружани со силни и долги антени, а само во еден миг се може да биде завршено за нивниот плен.

Мурмотерас како што се нарекува видот, има најбрза уста, а научниците од Универзитет во Аризона направиле истражување со нив. Уште од старт било јасно дека гризот им е брз и силен, а дури ни 1.000 кадри во секунда не биле доволни да се фатат сите движења на нивните усти.

За напад им е потребна помалку од половина милисекунда.