Македонија
11. јуни 2019 - 22:42

Отец Бобан: Не оставајте храна на гробовите, не ноќевајте на гробишта

Православните христијани во сабота ги празнуваат Задушница и Духовден.

Отец Бобан Митевски, свештеник во црквата „Св. Николај Чудотворец“ во Аеродром објаснува што е Задушница, а што Духовден, кога се оддава помен на починатите и зошто тоа се прави.

Црквата апелира дека треба да престане раздавањето на храна на гробовите за Задушница и ноќевањето на гробишта. Зошто тоа не треба да се прави и како правило се одбележува овој празник, слушнете во краткото интервју со отецот.