Свет
31. March 2023 - 10:35

Орбан: Третата светска војна е реална опасност

Унгарскиот премиер Виктор Орбан денеска изјави дека војната во Украина е „загрижувачка и опасна“ и дека не е претерување да се каже дека постои реална опасност од светска војна.

Орбан додаде дека „се повеќе се носат одлуки за употреба на понови и посилни оружја“, и дека „Западот ѝ испраќа на Украина сè посовремена опрема“, пренесува МТИ.

„Додека, од една страна, можеби звучи како претерување кога некои европски и американски лидери велат дека ако се продолжи вака, може да има трета светска војна, тоа е навистина реална опасност“, посочи Орбан.