Македонија
14. July 2017 - 15:12

Општина Битола ќе кофинансира проект за реставрација на Офицерски дом

Советот на општина Битола донесе одлука за учество со кофинансирање на проект наменет за реставрација на Офицерскиот дом во тој град.

Со одлуката се овозможува буџетска поддршка од 16,6 милиони денари кои ќе бидат вложени за реализација на проектот.

-Обезбедените средства претставуваат 22,96 насто од вкупната реализација на проектот за „Реставрирање и адаптирање на офицерски дом заедно со партерното уредување“. Апликакцијата е доволна за оваа фаза од намерите за реставрација на Офицерскиот дом во Битола, информираат од тамошната локална самоуправа.

Офицерскиот дом во Битола е изграден во 1911 година од тогашниот управник на битолскиот вилает Абдул Керим Паша и претставува редок пример на архитектура, со карактеристични еркерни балкони – палата за свечени приеми, забава и балови.