Живот
5. May 2016 - 15:58

Огромен октопод се провлекува низ мала дупка

Рибарите од снимката која е објавена на Јутјуб каналот „МаксАнимал“ биле многу изненадени кога на својот брод забележале „непоканет гостин“.

Октоподите немаат внатрешен скелет, благодарение на што тие можат да се провлечат низ многу мали дупки.

Дали ќе можат да поминат низ отвор проценуваат врз основа на тоа дали во дупката може да влезе предниот дел од нивната глава.

Токму со оваа техника се послужи и октоподот кој неодамно стана ѕвезда на социјалните мрежи.

Како изгледаше подвигот на љубопитниот мекотел, можете да видите на приложената снимка.