Технологија
13. April 2023 - 17:33

Одложено лансирање на сателитот до Јупитер

Лансирањето требаше да се случи во 14:15 часот по наше време, но мисијата беше одложена бидејќи последните временски проверки покажаа дека постои ризик од гром и силен ветер.

Новиот датум на лансирање на ракетата Ariane 5 е петок во 14:14 часот по наше време од Француска Гвајана, односно од космодромот Куру.

Мисијата наречена „Jupiter Icy Moons Explorer“ или скратено „Juice“ има задача да ги истражува трите најголеми месечини на Јупитер, имено Ганимед, Калисто и Европа. Целта е да се открие дали е возможен едноставен живот под површината на ледените месечини на Јупитер.

Кога ќе биде лансиран, сателитот ќе патува до Јупитер осум години, што значи дека до 2031 година нема да стигне до најголемата планета во Сончевиот Систем. Тоа е долг пат, па сателитот мора да користи техника „гравитациска прачки“ околу Земјата и Венера за да ја добие потребната енергија за патување.

Откако ќе стигне до својата дестинација, Juice ќе ги анализира споменатите месечини за да утврди дали нивните „подземни океани“ на вода можат да поддржат живот. За да се разјаснат работите, Juice нема да открие „вонземски риби“ на овие месечини, но може да утврди дали „скриената“ вода има способност да поддржува едноставен микробиолошки живот.

Џиновските месечини на Јупитер се далеку од сонцето, покриени со дебели слоеви мраз и изложени на високо ниво на радијација. Нивните океани би можеле да бидат длабоки повеќе од 100 километри. Иако нема директна сончева светлина, се смета дека месечините се топли во нивните јадра, што обезбедува витален извор на топлина. Доколку овие океани се измешаат со дното богато со минерали, тоа би можело да ги обезбеди неопходните услови за постоење на живот. Пример за тоа се океаните на Земјата каде што постои живот дури и во најдлабоките длабочини и во најсуровите води.