Македонија
21. јуни 2016 - 14:55

Одбележан Денот Охридското Езеро

Охридското Езеро под еднакво припаѓа на сите генерации и треба да го чуваме како најскапоцен божји дар. Со оваа порака и пуштање во шише во водите на Езерото, потпишана од градоначалниците на Охрид и Поградец, Никола Бакрачески и Едуард Капри, денеска е одбележан Денот на Охридското Езеро - 21 јуни.

Според охридскиот градоначалник, денешниот ден не треба да се сведува само на декларативни средби, туку треба да се покаже почит кон Езерото и неговото значење за регионот.

-  Сакаме да упатиме јасна порака пред се до младите генерации и да ја подигаме свеста за потребата од заштита на Охридското Езеро. Но ќе упатиме и силна порака до сите субјекти кои имаат обврска да се грижат за Езерото да ги ангажираат своите ресурси, знаење и внимание кон извршување на обврските за заштита на Охридското Езеро. Обврска која треба да ја пренесуваме на идните генерации, рече Бакрачески.

И градоначалникот на Поградец вети дека ќе продолжат да се залагаат за зачувување на Езерото и неговите вредности.

-  Општина Поградец ги презема сите мерки за заштита на Охридското Езеро, што не беше случај и порано. Досега не беа третирани отпадните води од албанска страна, а сега има само една општина која не го третира овој проблем, но се преземаат сите активности за и таа да ги третира отпадните води, истакна Капри.

Трите езерски општини Охрид, Струга и Поградец во 2000 година потпишаа декларација за заштита на Езерото и на 21 јуни со различни активности, најизменично секоја година го одбележуваат Денот на Охридското Езеро.