Македонија
22. September 2019 - 15:16

„Од нас за нас“: За вакцините да постои право на избор и лабораторија за контрола на квалитетот

Да се почитува правото на избор при секоја медицинска интервенција, вклучувајќи ја и вакцинацијата и секој родител да ги добие информациите пред секое вакцинирање и да одлучи согласно со своите убедувања – тоа се заклучоци од дводневната конференција „Вакцините во 21 век – предизвици со кои се соочуваме“ која се одржа во Скопје.

Организаторот на конференцијата, здружението „Од нас за нас“, соопшти дека било заклучено и да се формира национална лабораторија за контрола на квалитетот на вакцините,  да се спроведува вистинска статистика на нус-појавите кај одредени лица при вакцинација и да се формира фонд за обесштетување на лицата кај кои вакцините предизвикале негативни последици.

На настанот имаше 150 гости и експерти и лекари од земјава,  Словенија, Хрватска и Србија,  кои на оваа тема дискутираа  од правен и од здравствен аспект.

– На конференцијата не дојдоа претставници од министерствата за здравство и за образование, како и од Институтот за јавно здравје, за да разјаснат врз основа на кои аргументи ги дискриминираат првачињата и претшколските деца и ги исфрлуваат од училиштата и градинките, соопшти Здружението „Од нас за нас“.