Бизарно но вистинито
16. December 2020 - 10:52

Објавени морничави сведоштва за злоставување на деца во новозеландските цркви и установи

Околу 250.000 деца, но и ранливи возрасни лица биле злоупотребени во верските и државните установи за нега на Нов Зеланд во последните неколку децении, откри истрагата објавена денеска.

Внатрешен извештај на Кралската истражна комисија за злоупотреба на деца во државни установи за грижа проценува дека биле злоупотребени до 256.000 деца помеѓу 1950 и 2019 година.

Тој број опфаќа скоро 40 проценти од вкупно 655.000 луѓе сместени во институциите во тој период.

„Траумата и вознемиреноста предизвикана во минатото во Нов Зеланд се непростливи“, рече секретарот за јавни служби Крис Хикинс.

„Сите деца во државните институции треба да бидат заштитени од повреди, но сведочењата премногу често покажуваат дека вистината е токму спротивна“.

Во извештајот се вели дека повеќето преживеани од злоупотребата биле на возраст од 5 до 17 години, но биле злоупотребени и 9-месечни бебиња, како и млади под 20 години. Повеќето страдале од злоупотреба од 5 до 10 години.

Злоупотребата вклучува физички напад и сексуално злоставување. Вработените во некои психијатриски установи ги принудиле машките пациенти да силуваат жени-пациенти. Злоупотребата исто така вклучува несоодветни медицински процедури, како што се електрошокови на гениталиите и нозете, несоодветни физички прегледи на пациенти и вагинални прегледи, вербално малтретирање, расистички навреди.

„Понекогаш ми даваа електрошокови двапати на ден“, раскажува Ана, која била сместена во психијатриска установа на 17-годишна возраст во 1979 година.

„Во документите пишуваше дека ослепев, а потоа тие повторно ми дадоа третман со електрошок“, рече таа во истрагата.

Премиерката Јасинда Ардерн ја најави кралската комисија во 2018 година, велејќи дека земјата треба да се соочи со „мрачното поглавје“ во својата историја, а подоцна го прошири и на црквите и другите верски институции.

Во извештајот се вели дека веројатноста за злоупотреба на деца и млади во верските институции се движи од 21 до 42 проценти.

„Ова е сериозен и долгогодишен социјален проблем што треба да се реши“, се вели во извештајот, додавајќи дека постојат докази дека злоупотребата продолжува и денес.

Извештајот доаѓа по приватните и јавните сослушувања на кои преживеаните храбро сведочеа за физичко и сексуално злоставување.

Еден преживеан од во истрагата изјавил дека тој го возел својот автомобил до карпа во обид за самоубиство за да избегне злоупотреба.

„Не сакав повеќе да живеам. По патот се удрив во оградата. Ако некој само запреше и прашаше зошто, ќе смислев нешто, но не прашаа“, рече тој.

Католичката црква во Аотеароа, Нов Зеланд, соопшти дека ќе го проучи извештајот за да научи како да постапува со поплаки и да спречува злоупотреба.