Бизнис
4. February 2016 - 16:09

Објавен огласот за млади земјоделци

Сите што сакаат да се занимаваат со земјоделска дејност, а што немаат наполнето 40 години,  да поднесат апликации до Полатежната агенција за субвенции за млади фармери, апелира денеска заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Ванчо Костадиновски. 

Костадиновски при посетата на земјоделецот Таки Георгиески од скопско Булачани, кој лани аплицирал и добил грант од 600.000 денари за насад за гоџи бери, информира дека огласот за субвенционирање млади фармери е објавен вчера.

- За оваа година обезбедени се средства за преку 100 апликации. Интересот е огромен. Во 2012-та имаше само тројца апликанти, додека во 2013, 14-та и 15-та година кога интересот беше најголем, одобрени беа 134 во износ од 1,2 милиона евра. До последниот оглас објавен вчера, поддршката изнесува 1,5 милиони евра за вкупно 170 млади земјоделци, истакна Кoстадиновски.

Земјоделецот Таки Георгиев појасни дека минатата година аплицирал и добил субвенции за млад земјоделец во висина од 10 илјади евра за гоџи бери. Финансиската олеснителна околност, односно субвенцијата од Министерството била пресудна за Георгиев да почне со овој бизнис.

Огласот за млади земјоделци ќе трае еден месец, а барањата се доставуваат електрински. За сите информации, младите земјоделци можат да се обратат во Агенцијата за поддршка и развој.

Заменик министерот Костадиновски во изјавата се осврна и на обвинувањата на дополнителнiот заменик министер Љупчо Николовски дека се доделувале земјоделско земјиште и субвенции на луѓе кои не се занимавале со земјоделство. Костадиновски му порача на Николовски да не ги манипулира јавноста и земјоделците во отсуство на, како што рече, какви било мерки или проекти.