Балкан
30. July 2019 - 21:36

Ново жариште на африканска свинска чума во Бугарија

Бугарската агенција за безбедност на храната (БАБХ) откри ново жариште на африканска свинска чума на индустриска фарма во селото Попина, општина Ситово во областа Силистра.

Позитивните примероци денеска се лабораториски потврдени од страна на Националната референтна лабораторија при Националниот научноистражувачки институт за ветерина

На фармата се одгледуваат 17.000 животни.

Ова е четврти потврден случај на болеста на индустриска фарма и прв во областа.