Балкан
1. April 2021 - 14:47

Нови правила за влез во Хрватска

Во Хрватска денеска стапи на сила нова мерка за преминување на границите, што подразбира задолжително поседување негативен тест, сертификат за вакцинација, вклучително и со руски и кинески вакцини или потврда за прележана инфекција.

Мерката за влез во Хрватска ќе важи следните 180 дена.

Со оглед на претстојните велигденски празници, донесена е задолжителна мерка за носење маски во затворени простории и надвор, каде се очекува поголем проток на луѓе, без оглед на препорачаната физичка дистанца.

Тие мерки ќе важат до 9 април, а нивната промена е можна и на државно и на локално ниво, во зависност од епидемиолошката состојба.