Македонија
23. September 2021 - 20:04

Николовски: Да нема изигрување на законите, тоа што е на граѓаните да биде вратено кај граѓаните

На прашањето дали по завршувањето на функцијата институциите задолжително ќе ги проверуваат блиските на функционерите кои заминале од позицијата, вицепремиерот за борба со корупцијата, Љупчо Николовски во гостувањето во Тема на денот на Сител рече дека апсолутно тоа треба да е пракса.

- Апсолутно тоа треба да е пракса. Ги повикуваме и ги охрабруваме граѓаните да ги пријавуваат случаите. Мора да го менуваме менталитетот. Во било која од европските земји и општества знаете дека ако се паркирате погрешно пред зграда соседот е должен да ве пријави или да алармира и сметам дека мора после 30 години да се фокусираме и на промена на навиките, на начинот на размислување, меѓутоа да нема можност за изигрување на законите и тоа што е на граѓаните и на државата да биде вратено назад кај граѓаните и да биде употребено за јавно добро за да се градат капитални инвестиции и да си ја средуваме државата на некој начин, изјави Николовски во Тема на денот на Сител.

Според Николовски овој закон би требало да биде донесен во најкус можен рок.