Балкан
12. August 2016 - 14:09

Невремето што ноќта ја погоди Србија откри над 2000 златници

Во ирските легенди, лепраконите ги кријат своите ќупови со злато на крајот на виножитото. Но бидејќи виножитото се гледа само од далеку, локацијата и ќупот со златото секогаш се само илузија.
 
Кој решил да го скрие својот ќуп на крајот од грмотевица – не знаеме, ама едно семејство од Аранѓеловац во Србија го најде. Во текот на невремето што ноќта на 10-11 август го погоди градот, гром удрил во стариот даб во дворот на Митровиќ.
 
-Се слушна страшен удар на гром, а потоа и силен тресок во нашиот двор. Громот погодил во дабот, кој има преку сто години. Видовме дека громот го уништил, ама до утрово не го поместував. Излегов со моторна пила и почнав да ги сечам гранките, и тогаш во самиот корен на дрвото видов нешто чудно. Ја растргнав земјата и видов ќуп полн со златници. Кога ги избројавме внатре имаше точно 2000, а вредноста се проценува на 300.000 евра, дури можеби и повеќе. Ќе видиме после проценката“, раскажа Марко Митровиќ за Аранѓеловац Инфо.