Живот
3. September 2018 - 18:14

Невин поминал во затвор 17 години: Поминал речиси две децении зад решетки, а оваа фоотграфија открива зошто

Маж од Канзас Сити поминал невин во затвор 17 години само затоа што многу личел на вистинскиот злосторник.

Ричард Џонс погрешно е обвинет откако во 1999 година маж на една жена и украл мобилен телефон пред продавница, а очевидците крадецот го опишале како Латиноамериканец или маж со темен тен, кој имал долга коса.

Џонс во времето на грабежот бил во станот кај својата девојка, но сведоците го препознале, и тој е осуден на 19 години затвор, бидејќи веќе бил на условна слобода.

Levo je Ričard Džons, a desno Rik Amos


Лево е Ричард Џонс, а десно Рик Амос

Се жалел повеќе пати, но е пуштен дури минатата година, кога членовите на организациите кои им помагаат на невино осудените го пронашле вистинскиот крадец.

Уапсен е Рик Амос, кој живеел во близина на продавницата, а Амос е пронајден зошто на Џонс и другите затвореници му зборувале дека многу потсетува на него.

Тогаш на жртвата на грабежот му ја покажале сликата од Џонс и Амос, и таа не можела да се одлучи кој е вистинскиот разбојник.

Џонс е пуштен, а на Амос не му се суди зошто случајот застарел.

Ќерките на Џонс пораснале додека тој бил зад решетки, и денеска имаат 24 и 19 години. Тој сега ја тужи државата Канзас и бара и официјално да го прогласат за невин.