Македонија
4. December 2020 - 15:56

Нема потврда дека лекот фавипиравир има ефекти во лекување на Ковид, вели Филипче

Воопшто нема потврда дека  лекот фавипиравир  има ефекти во лекувањето на пациенти заболени од Ковид, соопшти денеска министерот за здравство Венко Филипче на прес-конференција, одговарајќи на новинарски прашања.

Додаде дека тој лек се користи за инфлуенца, за грип и оти додека не бидат завршени студиите не може да бидат сигурни дека помага и кај пациенти заболени со Ковид.

– Апсолутно не сме препорачале никакво лекување, на ниту едно ниво во здравствениот систем нема препорака и нема да го препорачаме, нормално, како и секој друг лек додека нема соодветен доказ во некоја од клиничките студии или испитувања кои веќе се спроведуваат, нагласи Филипче.