Македонија
4. December 2020 - 16:39

Нема договор меѓу македонските и бугарските историчари

Нема никаков напредок по историските прашања и по 11-та средба на мешовитата Комисија за историски и образовни прашања. Копрестедателите од двете страни по завршувањето на средбата на онлајн конференција ги посочија сериозните разлики со кои се соочуваат во работата. За претседателот на македонскиот тим Ѓоргиев, пречка за договор е тоа што бугарската страна има проблем со придавката "македонски",  додека за предводникот на бугарскиот тим Димитров, кај македонската страна не постои желба за решение.  Дводневната средба беше одржана онлајн поради пандемијата, а и покрај разликите историчарите најавуваат дека состаноците ќе продолжат.

Горан Симоновски