Македонија
24. October 2016 - 11:10

Недела на шпански филм во Битола

Од денеска до 30 октомври во Битола ќе се одржува Недела на шпански филм, во организација на Центарот за култура и Амбасадата на Шпанија.

Според програмата, циклусот филмови ќе почне со романтичната комедија  „Мигел и Вилијам“ во режија на Инес Парис, а ќе продолжи со  „Ѕвезда што паѓа“ во режија на Луис Мињаро.

- Филмофилите од Битола го очекуваа циклусот филмови од Шпанија и затоа ќе им ги понудиме и „Среќна ѕвезда“ во режија на Рикардо Франко, трилерот „Нема мир за злите“ во режија на Енрике Урбизу“, урбаната комедија „Овците не го пропуштаат возот“ во режија на Алваро Фернандез Армеро, анимираниот филм за авантурите на Дон Кихот и Санчо Панса „Магарето на Дон Кихот“ во режија на Хосе Позо, а ќе биде прикажан и „Сите тие се мртви’ во режија на Беатриз Санчез, велат од Центарот за култура.

Ревијата шпански филмови ќе заврши со двата дела на анимираниот филм „Дон Кихот Де Ла Манча“ во режија на Круз Делгадо и Хозе Ромагоса, како и со играниот филм „Мал Остров“ во режија на Алберто Родригез, Битола.