Живот
24. јуни 2020 - 15:41

Научниците не се сигурни дали оздравени пациенти можат втор пат да се заразат од КОВИД-19

Новите студии од Кина покажуваат дека нивото на антитела кои се наоѓаат кај пациенти со КОВИД-19 драстично паѓа во периодот од два до три месеци по инфекцијата.

Истражувачите велат дека нивните откритија доведуваат до прашања за должината на евентуалниот имунитет на вирусот корона.

Студијата објавена на 18 јуни во списанието „Nature Medicine“ ги поддржува аргументите на оние кои велат дека физичкото растојание и другите рестриктивни мерки треба да бидат продолжени.
Сè уште нема дефинитивен одговор за тоа дали пациентите кои се опоравуваат од КОВИД-19 можат повторно да се заразат по вторпат или колку долго трае стекнатиот имунитет.

Но, неодамнешната студија од Кина укажува на тоа дека идејата за издавање „имунолошки пасоши“ за оние за кои се покажало дека имаат антитела би можеле да бидат ризични во споредба со контролирање на идните епидемии.

Некои држави размислувале да им издаваат вакви документи на оние кои имале тестови за позитивно антитело – антителата остануваат во телото откако лицето е заразено со вирусот на корона.

„Имунолошки пасоши“ ќе им овозможи на луѓето кои имаат позитивни тестови за антитела да се вратат на работа – дури и да патуваат – под претпоставка дека стекнале имунитет кон вирусот.

Антителата се посебен вид протеини произведени од страна на организмот кои му овозможуваат на имунолошкиот систем да ги идентификува и се бори против страните тела како што се вирусите.

Од почетокот на пандемијата, научниците се прашуваат дали секој што е заразен со коронавирусот произведува антитела, вклучително и оние со и без симптоми, односно асимптоматски пациенти.

Научниците исто така се обидуваат да утврдат колку долго остануваат антителата во телото на пациент кој се опоравил од заболување од КОВИД-19.

„Доказите сè повеќе покажуваат дека асимптоматските лица можат ефикасно да пренесат инфекција со коронавирус, а зголемениот број на овие тивки распрснувачи на коронавируси ја отежнаа контролата на епидемијата“, изјавиле кинеските научници за „Nature Medicine“.

„Сепак, нашето разбирање за клиничката слика и имунолошкиот одговор на асимптоматските лица со инфекција со коронавирус е ограничено“, додаваат научниците.
Тие рекоа дека нивните податоци покажале дека „асимптоматските лица имаат посилен имунолошки одговор“ на инфекција со коронавирус и намалување на „неутрализирање на нивото на антитела во раната фаза на зафаќање што може да има влијание врз стратегијата на имунитетот и серолошкото тестирање“.

„Овие податоци можат да дадат индикации за ризиците од воведување на„ имунолошки пасоши “на КОВИД-19 и поддршка за проширени интервенции во јавното здравство, вклучувајќи физичко растојание, хигиена, изолација на групи со висок ризик и масовно тестирање“, заклучува студијата.
Во меѓувреме, друга студија спроведена од американски истражувачи наведува дека дури и ниско ниво на антитела може да биде доволно за да се заштити лице од вирусот на корона. Оваа студија беше објавена и на 18 јуни во списанието „Nature“.

„Дури и ниските нивоа на одредени антитела се чини дека имаат многу моќен неутрализирачки капацитет“, рече Ангела Расмусен, виролог на универзитетот Колумбија, за Њујорк Тајмс по прегледот на последната студија.

Но, таа додаде дека овие ниски нивоа „не утврдуваат дали пациентот нужно ќе биде заштитен од повторна инфекција“.

Студијата од САД исто така открила дека асимптоматските пациенти, кога се заразени, претставуваат контејнер на вирусот и го носат подолго од пациентите кои покажуваат симптоми.

Расмусен рече дека откритието е интересно затоа што „всушност може да се покаже дека асимптоматските пациенти имаат способност да го пренесат вирусот“.

Сепак, научниците велат дека е потребна поголема работа за да се утврди дали другите луѓе можат да се заразат со вирусот, кој е во „резервоарите“ на асимптоматски пациенти.
Акико Ивасаки, имунолог од универзитетот Јеил, рече дека идната работа треба да разјасни дали асимптоматичните носители на вирусот имаат инфективен вирус или неинфективни остатоци од вирусот.

Ивасаки заклучи дека неодамнешните студии „ја потенцираат потребата од развој на силна вакцина“ и дека здравствените работници треба да заборават дека идејата за „имунитет на стадата“ може да се постигне природно со текот на времето.

„Имунитетот што се развива природно за време на инфекцијата не е оптимален и кај повеќето луѓе е краткотраен“, рече таа.

Таа наведе дека не можеме да се потпреме на постигнување имунитет на стадо преку природни инфекции.