Живот
13. October 2017 - 10:26

Научници нудат награда, решете ја оваа загатка и ќе добиете милион долари!

Научник проф. Иан Гент и неговиот тим од Универзитетот во Сент Ендрус нудат награда од 1 милион долари на лицето кое може да дизајнира програма со која ќе се реши загатката на кралицата.

Знаеме дека сте возбудени, иако оваа конкуренција е отворена за сите, немојте да мислите дека задачата е едноставна, освен ако не сте експерт за програмирање.

Основана е во 1850 година,кралицата на сложувалката вклучува осум фигури од шаховската табла. Всушност, осум кралици. Играчите мора да постават осум кралици на стандардна шаховска табла, така што ниту една не може да нападне друга. Ова значи поставување на кралиците во различни редови, така што двете не се во истата колона, ниту пак можат да се сретнат дијагонално.

Самата загатка е решена, но сите компјутерски програми паѓаат несвесно кога шаховската табла е зголемена.

Гент и неговите колеги веруваат дека компјутерската програма што може да ја реши оваа задача може да биде доволно софистицирана за да ги реши повеќето задачи, како што е дешифрирање на најтешкиот безбедносен софтвер.

Оваа програма е тешко да се напише поради големиот број променливи кои се вклучени во неа. Затоа може да потрае неколку години додека програмата конечно не се реализира.

Ако сте заинтересирани за овој предизвик и мислите дека можете да ја напишете вашата програма и да добиете милион долари, аплицирајте во Институтот за математика во Америка.